Van ingekleurde lijntekening naar digitaal kunstwerk

Je eigen digitale kunstwerk maken

In een vorige blog liet ik zien hoe ik een lijntekening inkleurde in Inkscape. In deze blog laat ik zien hoe je die ingekleurde lijntekening opwerkt naar een hoger niveau. We gaan namelijk schaduw toevoegen en we geven de illustratie een knallende kleurige achtergrond. Dit doe ik met behulp van het tekenprogramma Affinity Designer.
De ingekleurde lijntekening van de vogel heb ik opgeslagen als .EPS afbeelding. Deze afbeelding bevat een lagenstructuur. Een laag voor de zwarte lijnen, een laag voor de gele vlakken, en een laag voor de witte ogen voor de oranje snavel. Deze lagenstructuur maakt het eenvoudiger om schaduw en andere nuances aan te brengen. Ook het toevoegen van een achtergrond wordt met behulp van deze lagen een stuk eenvoudiger. Omdat de effecten die ik gebruik pixel gebaseerd zijn wordt het eindresultaat een .jpg bestand in plaats van een vector gebaseerd .eps bestand.

Schaduw toevoegen

De eerste vraag die je jezelf stelt als je begint met het toevoegen van schaduw in Affinity designer is "waar komt het licht vandaan?"
In onze situatie komt het licht van linksboven.

Het licht komt van links boven
Nu we weten waar het licht vandaan komt kunnen we de schaduwen aanbrengen.
De lagen van de vogel heb ik gebundeld tot een groep en onder deze groep heb ik een lege laag aangebracht. Deze laag stel ik in op overvloeien - vermenigvuldigen en ik teken met een donkerblauw penseel de slagschaduw op de grond.
Vervolgens maak ik een laag aan die ik boven de groep met de vogel plaats. Door CTRL in te drukken en met de linker muisknop op de laag van de vogel te klikken wordt de hele vogel zonder achtergrond geselecteerd. Met de positie van het licht in het achterhoofd teken ik nu met donkerblauw schaduw vlakken. Deze laag zet ik ook op vermenigvuldigen. Desgewenst kun je de transparantie van deze laag omlaag brengen zodat de schaduwen minder hard zijn.
Nu maak ik weer een nieuwe laag aan, waarbij de vogel nog steeds is geselecteerd. Deze laag stel ik in op colour burn en met een paarse kleur breng ik nuances aan op de wangen en veren.
Tot slot maak ik een laag aan die ik instel op hard light. Met een spetter penceel en een witte kleur breng ik hooglichten aan. De vogel ziet er nu als volgt uit;
Vogel met schaduw en diverse nuances

Nu de vogel af is kunnen we nog een achtergrond toevoegen.
Hier kun je jouw eigen fantasie op loslaten. Ik heb gekozen voor een kleurige achtergrond waarbij ik met de paint brush met verschillende kleuren en diverse afmetingen de spray-paint kwasten gebruik.
Het digitale kunstwerk is nu bijna klaar al kun je natuurlijk net zo ver gaan in fine-tunen als je zelf wenst.
De vogel met achtergrond
Omdat ik deze afbeelding ook geschikt wil maken voor bedrukken op een t-shirt heb ik er voor gekozen de randen van de afbeelding niet zo hard te maken. Door een masker toe te voegen en met zwarte kleur de randen te kleuren met de paint brush spray paint krijg je onderstaand effect;
Deze afbeelding is naar mijn mening beter geschikt voor een t-shirt
Het ontwerp ziet er op een t-shirt zo uit
Klik hier om naar de webshop te gaan
Wil je deze illustratie gebruiken voor jouw drukwerk? De afbeelding is verkrijgbaar op fotolia via deze link.

Reacties