Van potlood schets naar hoge resolutie vector lijntekening

Van schets naar hoge resolutie jpg afbeelding, hoe doe je dat?


Hoewel ik redelijk goed kan Photoshoppen en ik een tekentablet heb maak ik mijn tekeningen het liefst op papier, met potlood en pen. In dit artikel leg ik uit hoe ik deze tekeningen geschikt maak om te publiceren op de verschillende Stock sites.

Het begint met een idee

Voordat je begint met tekenen kun je een korte brainstorm sessie houden waarbij je onderwerpen voor je schetsen opschrijft of uitwerkt in een snelle potloodschets. Stock afbeeldingen hebben meestal een commerciƫle inslag dus daarom is het goed om te bedenken welk onderwerp goed kan verkopen.
Zelf probeer ik zowel actuele onderwerpen te plaatsen eals ook onderwerpen die tijdloos zijn. Voorbeelden van onderwerpen uit mijn portfolio die goed verkopen zijn;
  • verjaardag cadeaus, slingers, vlaggen 
  • duurzaamheid, windmolens zonnepanelen en duurzame concepten
  • technologische vooruitgang zoals drones en robots
  • feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst
Dit is natuurlijk maar een klein aantal onderwerpen. Als je er even voor gaat zitten zul je er zelf vast meer kunnen bedenken. 

Een idee uitwerken naar een schets

Heb je jouw onderwerp vastgesteld dan kun beginnen met tekenen. Ik begin vaak met een potlood schets. Ik kan je aanraden niet te hard te drukken zodat je het potlood later kunt uitgummen. Eenmaal tevreden over het resultaat ga ik met zwarte pen over de schets heen. Eerst de omtrek van de tekening en daarna eventueel naar wens de tekening voorzien van arcering. De Micron pennen zijn hiervoor heel geschikt omdat je deze in verschillende diktes hebt. Door te slim te variƫren met pendikte kun je een gevoel van diepte in je tekening bereiken. Als je de schets helemaal hebt overgetrokken kun je met gum de potloodlijnen verwijderen.
potlood uitgegumd - klaar om te scannen

De schets inscannen

De volgende stap is het scannen van de tekening. Zelf heb ik een scanner van Brother die ik op zwart wit kan instellen. De resolutie van de scan stel ik in op 200 of 300 dpi afhankelijk van het aantal details. Heb je gebruik gemaakt van een fijne arcering is het meestal beter om op 300 dpi te scannen zodat deze arcering niet dichtloopt op de scan. Als je het digitale uitvoerformaat kunt instellen dan is het handig om voor .jpg te kiezen. 

De scan omzetten naar vector illustratie

Stock sites eisen een minimale resolutie van je afbeeldingen. Om van een kleine pentekening een hoge resolutie .jpg te maken kun je gebruik maken van het open source programma inkscape. Zelf werk ik met de Nederlandstalige versie. Via bestand - importeren (sneltoets ctrl I) kun je de jpg scan invoegen. 
Daarna kun je via Paden - bitmap overtrekken (sneltoets shft alt B) een vector lijntekening genereren. Ik maak daarbij gebruik van een grenswaarde helderheid van 0,7. 

Een nadeel van inkscape is het ontbreken van de export mogelijkheid naar .jpg. Het bestand dat je hebt gemaakt kun je via bestand - png_afbeelding exporteren omzetten naar .png. Je kunt dan kiezen voor een export van de pagina (standaard A4) de tekening, selectie of aangepast. Dit is afhankelijk van jouw unieke situatie maar in dit geval kies ik voor pagina. De hoogte van de afbeelding stel ik in op 6000 pixels en vervolgens klik ik op exporteren. 

De afbeelding sla ik nu op sla .svg en daarna als .eps. 
Het .png bestand kun je openen in een fotobewerkingsprogramma zoals paint en vervolgens opslaan als .jpg.

De afbeelding is nu klaar om te uploaden naar een stock site. Je moet je hiervoor wel eerst aanmelden. Bij de meeste sites moet je eerst een aantal afbeeldingen uploaden zodat ze kunnen controleren of jouw illustraties van voldoende kwaliteit zijn.



Reacties